marți, 14 octombrie 2008

Filiera Secreta

A fost candva o revista saptamanala BUCURESTI MAGAZIN, in care pentru rubrica “Faptul divers”, completam caseta “Filiera Secreta”, Redau in continuare, cateva din titlurile, care sper , nu au fost primite cu indiferenta.
Faptul divers- FD- in “filiera secreta”(spionaj si contraspionaj) contine in sine, prin desfasurarea tainica in care se petrece, nu numai o stare de placere palpitanta, “traita cu sufletul la gura”, ci si un invatamant profund pentru viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Pentru ca toti avem nevoie indispensabila de organizare si activitate sistematica pe baza celor mai recente si utile informatii;obtinute prin valorificarea cat mai intensa a propriilor noastre calitati de inteligenta, discernamant si intelepciune,de vointa,energie,curaj si tenacitate. Pentru ca afirmatia “nu-i da Doamne omului cat poate duce!” nu este o vorba goala, ea exprima convingerea profunda a omului ca Dumnezeu nu s-a scumpit cu insusirile pe care ni le-a daruit.
De altfel, in subiectivitatea noastra pagubitoare suntem inclinati sa admitem cu destula usurinta justificarea ca am fi sortiti la ceea ce ne-a prestabilit acelasi bun Dumnezeu si ca orice am face nu vom reusi sa depasim un anumit plafon,denumit tot de noi, destin sau soarta; foarte sugestiv exprimat prin “ce ti-e scris, in frunte ti-e pus”.
Dar in timp ce scriu aceste randuri, ma intreb daca nu cumva noi, in nerecunostinta care deseori ne joaca feste nu ne ascundem dupa deget, invinuind Creatorul de neimplinirile datorate propriei noastre inconsecvente. Pentru ca, admitand ca ni s-a predestinat o anumita soarta, nu putem sa nu recunoastem ca, totodata am fost inzestrati cu capacitati nebanuite de inteligenta si imaginatie, de memorie si de calcul, de credinta
si de rabdare, de curaj si de tenacitate; iar toate acestea, pe masura necesara implinirii destinului nostru.Ca este adevarat, o dovedesc insasi cazurile prodigioase de memorie, calcul, intuitie, curaj, adaptare s. a. oferite cu prisosinta de FD in “filiera secreta”; si care nu sunt altceva decat semnale de confirmare a limitelor si perspectivelor nebanuite ale creierului si destinului nostru. Dar vai, dintr-o comoditate iresponsabila, careia ii devenim fara jena complici, nu valorificam acest tezaur de calitati, nu intelegem ca”Dumnezeu iti da, dar nu iti si pune in traista”.
Asadar, modelele umane din “filiera secreta” pot avea un impact favorabil asupra comportarii noastre, constituind o sursa de informare in care placutul si utilul sunt eficient prezente. O opinie personala, desigur!
Dar, spionajul si contraspionajul constituie partea invizibila, complementara a politicii fiecarui stat. Iar in politica, diversitatea preocuparilor conduce la diversificarea implicita si a “filierei secrete” in forme specifice:politica, militara, economica; tot mai variate, pe masura ce concurenta devine mai acerba.
Generata din nevoia oamenilor de a cunoaste si valorifica noi locuri si oameni, si dovedindu-se deosebit de utila, activitatea de culegere de informatii a devenit indispensabila in viata popoarelor si a conducatorilor acestora, iar serviciul de informatii o institutie cu un statut si o etica speciala.
Pentru ca serveste politica, despre care N. Machivelli afirma ca este o activitate autonoma, orientata si dirijata de proprii principii si legi, nu totdeauna in concordata cu principiile si legile care pot sa fie diferite de ale eticii si ale credintelor religioase; pentru ca, atunci cand oactiune este salutara pentru interesul colectiv, ea isi poate crea propria morala,propriul sau univers etic. Unic determinanta, unica discriminare dintre bine si rau, dintre just si injust este ratiunea de stat. SALUS PUBLICA SUPREMA LEX.
Dar, cand a inceput spionajul?
Din lectura BIBLIEI- cartea Numeri, capitolul 13- rezulta ca spionajul a fost inspirat de insusi Dumnezeu, care i-a cerut proorocului Moise sa trimita douasprezece iscoade in Canaan: “Domnul a vorbit lui Moise si i-a zis: trimite niste oameni sa iscodeasca tara Canaanului, pe care o dau copiilor lui Israel; sa trimita cate un om pentru fiecare din semintiile parintilor lor, toti sa fie din fruntasii lor. Moise i-a trimis din pustia Paron, dupa porunca Domnului, sa iscodeasca tara Canaanului, si toti oamenii acestia erau capetenii ale copiilor lui Israel. El le-a zis:mergeti de aici spre miazazi si apoi sa va suiti pe munte; vedeti cum este tara: daca este buna sau rea; cum este poporul care o locuieste:daca este tare sau slab, daca este mic sau mare la numar; cum sunt cetatile in care locuieste: daca sunt deschise sau intarite; cum este pamantul:daca este gras sau dterp, daca sun sau nu copaci pe el…….”
Dupa 40 de zile in care au vazut ca “……este o tara in care curge lapte si miere” iscoadele s-au intors si i-au istorisit totul lui Moise. Exemplul citat nu est unicul din Biblie. Este interesant de stiut ca Dulles, fostul conducator al Agentiei Centrale de Investigatii a S. U. A., a studiat profund experienta predecesorilor sai biblici,deoarece atat Moise cat si cei care i-au urmat au desfasurat o activitate rodnica.
Dar, tulburatoarele actiuni de spionaj, cu invatamintele lor la fel de incitante, vor urma.
P.S. Recitind materialul, m-am gandit ca poate Napoleon, inca din scoala, a citit in mod sigur Biblia, pe care a valorificat-o la asediul Toulon-ului, unde de pe o inaltime dominanta asupra portului, a supus vasele engleze( care refuzau sa plece din port),unei puternice canonade de artilerie, provocandu-le, se stie, mari pagube. A fost pare-se “ ziua lui astrala”.
De altfel, se stie ca pregatindu-se pentru Campania din Egipt, in biblioteca de campanie pe care a luat- o cu sine,Biblia si Coranul, au fost incluse, din ordinul sau, la categoria “politice”. O fi socotit ca Biblia il va inspira ca si la “asediul Toulon-ului?

Niciun comentariu: