marți, 21 octombrie 2008

Cosmarul

Cosmarul
Iohan deschide buimac ochii, dominat de o senzatie de teama nedefinita.
Ieri, a avut o zi agitata; este drept, cei care l-au sicanat, erau de la Garda Nationala de Mediu. L-au amendat cu 4000 de euro pentru distrugerea unor arbori din fostul codru al Vlasiei.Un fleac , isi spuse el., in gand! Obisnuit sa nu se impiedice de oameni marunti-asa-i considera el pe cei care in limita unor venituri salariale modeste, incearca , prin bun simt sa apere Patrimoniul National. Pentru Iohan, conteaza ,fara sa o spuna, doar interesul personal, cuantificat in bani. Bani- Marfa- Bani, este formula sacrosancta pentru el. Ei i se inchina, doar ea conteaza. Restul, poate sa dispara; nimic nu-l impresioneaza.In calea zeului ban nimic nu trebuie sa devina obstacol. Asa a fost si cu cele cateva zeci de copaci,defrisati nemilos, pentru ca stateau in calea formulei BMB, via cartier rezidential, plantat in plin mijlocul ramas din codrul Vlasiei.
Obisnuit sa nu se impiedice de fleacurile legii,si-a achitat datoria si nu se uita inapoi, continua desavarsirea lumii de miracol imaginata maladiv, de formula BMB.Pare-se insa, ca jungla celor dispretuiti de rapitoare nu accepta umilnta la nesfarsit.Asa se face ca, in ziua platii amenzii, Iohan, a primit un telefon misterios:”Auzi, muritorule, cat ai de gand sa ne sfidezi, distrugand-ne mediul de viata-atmosfera, in cazul ca nu esti la curent cu ipostazele lumii civilizate? Cu banii, cu care te ingamfi, n-ai aflat ca fiecare din arborii distrusi, inseamna viata chiar si pentru tine? Daca nu, civilizeaza-te, sau lasa-ne in saracia noastra si mergi acolo, unde nu ti-ai gasit rostul cu apucaturile tale nesatioase”.A urmat pocnetul sec al receptorului, trantit revoltat in furca. Ramas fara drept de replica, lui Iohan au inceput sa-i tremure parul in barba sifonata de asprimea celor auzite in receptor.
Imbecil!, isi arunca Iohan naduful,in urma celor ascultate.Fara sa recunoasca, magnatul, a fost sifonat.
Stiind ca nu-l vede nimeni se trage nervos de barba pe care cand, invitat conjunctural-pentru rating- o face pe firoscosul, mangaind-o cu o demnitate afisata de “domnu Iohanu”. Trebuie sa-i dau o lectie proletarului si, cu un aer evident amenintator, isi noteaza ceva. Desi nu doarme ziua, ca sa nu-si strice somnul de noapte, telefonul primit, l-a coplesit intr-atat, incat a atipit in fotoliul imens in care s-a rasturnat fara nici o vlaga.Prin somn, ii razbate cu greu, apelul mobilului. Raspunde morocanos, evident nemultumit de intreruperea somnului: -Alo! dom… -Da! Ce este? -Sefu, scuze pentru deranj,dar am vesti proaste!La Guvern,se tine o sedinta, cu un singur punc pe ordinea de zi:ORDONANTA DE URGENTA pentru reabilitarea respectului national, fata de mediu:Articol unic:
Continuarea distrugerii vegetatiei arboricole, dupa plata amenzii, constituie infractiune de distrugerea Patrimoniului National, pasibila de detentie grea si confiscarea bunurilor in echivalentul obiectivului de mediu, distrus. Informatorul de la capatul firului, era iscoada de la Guvern, platita gras de Iohan .
-Bine, dar sa stii, ca mi-ai stricat somnul, pentru o prostie, ca asa ceva nu se va intampla; doar nu degeaba cotizez, i-a raspuns Iohan, cu voce totusi usor derutata; dupa care sigur de forta lui financiara,si-a continuat somnul.Nici n-a intrat bine in somnul profund, ca iar zbarnaie telefonul. Ingrata creatie, gandeste Iohan, in timp ce-l duce la ureche:-Alo, se aude vocea iscoadei de la Parlament; Sefu, e de rau! Se gandeste initierea unei legi, care sa desfiinteze cota unica, iar impozitul sa fie diferentiat; cica sa se stabileasca plafonul de “maximul confortului opulent”peste care,totul se impoziteaza, cu conditia reinvestirii capitalului excedentar, in activitati productive, producatoare de PIB. Sa nu ne mai pierdem oamenii aiurea, in strainatate.-Esti nebun! –Nu Sefu, este foarte grav! Cica se doreste reabilitarea neamului, ori in saracie nu se poate.Prin cresterea PIB-ului, da!
PS: Fictiune; orice asemanare cu viata, este pura intamplare! 21.10.08.
+

Niciun comentariu: