luni, 12 ianuarie 2009

Vitamina E

La vederea acestui titlu, unii vor rade stramb in coltul gurii de atotstiutori: E, sex, vicii si cate alte aberatii ale unor creiere avand carenta de vitamina E. Le voi sterge insa zambetul sui , spre a-i feri de rictusul permanent al unor sechele AVC (accident vascular cerebral). Le voi da cateva supranume ale vitaminei E, sa le mai temperez un zel semidoct, specific zilelor noastre: pastila supercreierului, salvatoarea imunitatii, paznicul nervilor, aparatorul de nadejde al “arborelui vascular” ( a se citi vasele sangvine: artere, capilare si vene), antiinflamatorul natural. O putem obtine din farmacie si din bucatarie(din alimente). O contin in cantitati mari (mg la 100g de produs) : uleiul de germeni de grau, uleiul de masline,frunzele verzi de patrunjel, boabele uscate de soia, mazarea verde, germenii de grau; alte cereale: secara, meiul si hrisca decorticate, fulgii de ovaz,orezul neglasat,fructe- coacaze negre, nuci,migdale,arahide, fistic. In cantitati mai mici, de ordinul microgramelor%, o gasim in toate alimentele. Pentru concretete, pe baza unor surse literare, necesarul zilnic de vitamina E, poate fi asigurat integral de cca :
-81 g. miez de nuca,
- 20ml (aproximativ 2 linguri de supa) ulei de germeni de grau,
- 75 g de germeni de grau (atentie, nu embrioni de grau),
- 77g migdale dulci, si
- 100g arahide.
Desigur, si din combinatii de alimente, pe care le voi posta ulterior. Pentru inceput, uleiul de germeni de grau, muesliul din germeni de grau cu lapte, si miezul de nuca,
inmuiat in prealabil, cel putin cateva ore, ne pot asigura necesarul zilnic, indispensabil sanatatii, de vitamina E. In articolul urmator, voi oferi combinatiile alimentare apte sa ne asigure aportul de vitamina E pe cale naturala. 12.01.09.

Niciun comentariu: