joi, 15 ianuarie 2009

Potasiul pentru hipertensivi.

Toti cei care au tensiunea marita, ar trebui sa se gandeasca la redresarea ei, in limitele12-13; 7-8. Pericolul unei TA crescute, este asemenea unui dusman din umbra; te loveste cand nu te astepti, printr-un AVC (accident vascular cerebral), ale carui consecinte sunt invalidizarea partiala sau totala, daca ai mai ramas in viata; apoi, nici infarctul miocardic nu este o gluma, valorile crescute ale tensiunii, suprasolicitand inima in limite periculoase. Fara a avea un supranume, este considerat in mod semnificativ,, “elementul mineral al tineretii”, cu un rol fundamental in aproape toate procesele chimice din organism. Astfel: mentine echilibrul lichidelor din celule,favorizeaza reactiile enzimatice, usureaza transmiterea influxurilor nervoase, activeaza sinteza unor hormoni-insulina, hormonul de crestere, si ajuta functionarea glandelor suprarenale.Necesarul zilnic de potasiu-K- este de 3000 mg.; preferabil, din alimente. Sursele alimentare de K, in g. la 100g de produs, sunt: leguminoase boabe:soia-1,80; fasole alba boabe-1,34; mazare galbena boabe-0,941; linte boabe-0,837;naut-0,810;floarea soarelui seminte-0,725;legume:fulgi de cartofi-1,15; patrunjel frunze-1,00; patrunjel radacina-0,399; pastarnac-0,469; cartofi-0,411; sfecla rosie-0,336; telina- 0,322; morcovi-0,189; praz- 0,235; ceapa- 0,135; cereale si derivate: germeni de grau:0,837; secara boabe-0,510;fulgi de ovaz-0,348; hrisca decorticata-0,324;mei boabe-0,150;fructe:caise uscate-1,37;prune uscate-0,824; stafide-0,782; fistic-1,02; migdale dulci-0,835; arahide-0,661; alune de padure-0,636; nuci-0,544;banane-0,393.(Conform “Enciclopedia naturista a elementelor minerale” de Gregorian Bivolaru). Mi-am proipus un aport alimentar de K, astfel: soia boabe-germinata-1,800g; caise uscate-1,370;telina fiarta-0,322g.;total:3,492 g. Rezultatele asupra tensiunii arteriale, le voi consemna intr-un articol ulterior. 15.01.09.

Niciun comentariu: