joi, 27 noiembrie 2008

Ganduri pest zi. Daca as fi antrenor

Meciul dintre CFR Cluj si AS Roma mi-a reamintit unele ofuri personale privind fotbalul nostru.
In mare, cred ca avem ce ne trebuie: si jucatori talentati, si antrenori capabili, si fani devotati! Ne lipsesc insa inovatia, nonconformismul la antrenamente.
Din goluri aparent intamplatoare, dar care, in mod sigur au la baza logica intuitiva a marcatorilor respectivi,am tras o concluzie, pe care o prezint, sub riscul de a-mi atrage oprobriul specialistilor, fie consacrati, fie conjuncturali( din acestia, fac si eu parte, dar pe o pozitie echivalenta emisferei cerebrale drepte).
Pe scurt, dupa ultimul exemplu, cel de ieri, golurile lui Brighi, dar si ale altora in meciurile cu echipele noastre, supun antrenorilor valorosi, sa ia in considerare urmatoarea idee: “infiintarea postului de VM( “valorificator de mingi” ). De ce? Si Brighi ieri, si altii, in alte ocazii, au stat la primit mingi, pe care, fara nici un efort sau speculatii tehnice, le-au pasat in poarta din apropierea lor. Pentru asemenea post, vad potrivit un jucator, care sa manuiasca mingea ca un magician; nu trebuie sa fie un geniu fotbalistic, ci pur si simplu un impatimit in preluarea balonului: ocazional, sau adresat direct lui. Pentru aceasta, ar trebui sa-si insuseasca doua reguli: 1) sa evite instinctiv ofsaid-ul;si 2) sa posede simtul balonului (fie nativ, fie prin antrenamente asiduie): sa-l preia, sa-l potriveasca in scurt si sa-l suteze sec, in poarta adversa; sau sa-l suteze, imediat din preluare (cum am vazut ca o face foarte bine, uneori, Mirel Radoi);3) sa nu se gandeasca, nici o clipa, la golul care va urma; o infima fractiune de gand, este de natura sa-l deconcentreze, si de la distragerea respectiva, urmeaza: ezitarea, imprecizia si debilitatea sutului respectiv.
Pentru pregatirea jucatorului VM, antrenorul va lucra separat, la: 1) formarea simtului de orientare in teren, pentru evitarea ofsaid-ului si primirea mingilor de la coechipieri;2) simtul balonului, prin repetarea pana la crearea automatismelor necesare; (repetare pana la epuizare, daca va fi nevoie) ; 3) dezvoltarea, prin exercitii psiho-mentale speciale, a capacitatii de atentie si de concentrare asupra preluarii si transmiterii in poarta adversa a mingilor de la coechipieri; este stiut ca nu ne putem gandi la doua lucruri, in acelasi timp, de aci si riscurile neatentiei in momentul sutarii pentru gol.
Antrenarea se va face cu mingi speciale, mici, in asa fel ca preluarea mingilor de joc normale, sa fie o bagatela pentru el. La fel si la tehnica de control al mingii.
Fotbalul nostru merita o asemenea incercare, oricat de titrati ar fi antrenorii. Desigur, jucatorul VM,va avea rolul sau de participare, la jocul de camp .ABID, 27.11.08.

Niciun comentariu: