sâmbătă, 16 ianuarie 2010

NECUNOSCUTA DIN TREN

Auzisem de amărăciunile provocate de dragoste, dar nu văzusem niciodată urmările ei palpabile în sănătatea oamenilor..Până într-o seară….Mergeam spre Iaşi, cu un tren, care avea vagoane de dormit. Nu mi-era somn, aşa că mă plimbam pe culoar, de-a lungul trenului. La un moment dat, vad controlorul de bilete, discutând parcă aprins, cu o călătoare; o tânără frumoasă, ce părea trecută de anii facultăţii. Îmi văd netulburat de plimbare, când o aud: “am întârziat, n-am reuşit să-mi cumpar bilet, iar banii care mi-i cereţi, nu-mi ajung”. După ton şi felul ales, în care vorbea, mi-am dat seama că nu este o persoană obişnuită, şi că nu poate fi o blatista. Chipul plăcut, şi felul îngrijit în care era îmbrăcată, m-au făcut curios…M-am oprit în dreptul lor, ca orice gură- cască; de fapt, pe conductorul de tren îl cunoşteam, pot spune chiar că eram prieteni de-o bere… Călătoream de la Bucureşti la Iaşi, destul de des, şi cam de fiecare dată, tăifăsuiam la câte o halbă de bere, repetată după caz, la înflăcărarea discuţiilor, ca să ne stingem entuziasmul, care nu mai reţin, la ce aspecte, lua parcă foc. Prietenul meu de bere, când m-am oprit, îmi spune amuzat tărăşenia, din care, mi-am dat seama că nu credea o iotă. Convins de adevărul călătoarei, l-am întrebat, ca într-o doară, care ar fi diferenţa de plătit, şi i-am dat-o fără ezitare. Problema, odată lămurită, i-am invitat la o bere, la mine în cuşetă. În timpul discuţiilor, doamna, s-a recomandat a fi medic pediatru din Galaţi, şi că merge la Iaşi pentru o problemă personala. Mi-a cerut adresa unde mă poate găsi, să-mi restituie banii. Institutul de proiectări, unde lucram se afla într-un bloc, lângă hotelul Lido.Aproape uitasem povestea, iar la bani, nu mă mai gândeam; de obicei, când împrumut bani, îi consider aprioric pierduţi. Într-o zi, la servici, mă anuntă de la poartă, că sunt aşteptat la intrare. Nedumerit, cobor, dar…., surpriză, Doamna Doctor din tren; jovială, dezinvoltă, dupa scuzele de întârziere, mă invită la Lido, la o cafea. Ca la cafea, banalităţi. Printre altele, mi-a spus că va mai sta câteva zile în Bucureşti, şi dacă doresc, ne mai întâlnim, tot aşa, la o cafea. Parcă am reţinut, că mai are câteva probleme de rezolvat, după care, dacă voi dori, ne putem vedea din nou, la ea în Galaţi. Şi că mă va anunţa din timp. Îmi spunea totul, cu o anumită strălucire în privire, încât credeam că în ceaşcă, avea avea alcool în loc de cafea. Ne-am mai văzut o zi, sau două , apoi, a dispărut, tot aşa cum apăruse.
Aproape uitasem de Doamna Doctor. Peste mai mult de un an, eram în Galaţi, în delegaţie de serviciu. Pe Calea Domnească, mă intersectez cu cineva, o doamnă. Ne oprim derutaţi, întrebandu-ne din ochi, de unde ne cunoastem. Imi pare o fantasmă, din abisurile sufletului. Mă opresc brusc, sau poate amândoi am făcut-o, şi îmi spune: da, eu sunt; ne-am cunoscut în trenul de Iaşi, m-ai salvat din mâinile controlorului. Mi-am revenit, brusc; dar nu-mi venea să cred; portretul strălucind de sănătate şi frumuseţe, dispăruse; aveam în faţă un chip obosit, puternic marcat de semnele unei suferinţe răscolitoare. Nu i-am arătat, dar într-un gest duios, i-am mângâiat mâna, şi i-am spus, ca un reproş blând: la ultima noastră cafea, mi-ai promis, că ne vom revedea aici, în Galaţi, de câte ori voi dori. Ştiu, mi-a răspuns ea la mângâiere, dar s-a întâmplat ceva: eu nu ţi-am spus, că sunt căsătorită, şi că soţul meu, concomitent, şeful secţiei unde lucram şi eu, era un bărbat gelos şi violent; iar sub pretextul geloziei mi-a intentat divorţ şi a început să trăiască în concubinaj cu o colegă; mă batea, să-l părăsesc, să aibă cale liberă; întâmplarea, m-a afectat puternic. În tren, unde ne-am cunoscut, urcasem întâmplător, fără un scop anume. Voiam numai să uit…., să uit…, toate necazurile. Intrasem într-o stare de depresie gravă; la înapoiere, am fost internată mult timp. El a fost destituit, concubina l-a părăsit pentru noul şef, cu care s-a şi căsătorit. A trecut şi el, prin clipe grele. Ascultându-i vocea plină de compasiune, cu care parcă-l căina pe cel care-i produsese atâta suferinţă, m-am întrebat, aproape revoltat, de ce suflete nobile, precum al interlocutoarei mele, sunt atât de nedrept, supuse unor astfel de încercări absurde ale vieţii. Impresionat, am uitat să-i cer un număr de telefon, să ne mai auzim din când în când. Şi anii s-au scuuuurs, s-au duuuus, şi n-am mai întâlnit-o, în ciuda plimbărilor îndelungi, pe Calea Domnească, din Galaţi. În speranţa că va apărea ca atunci, din seninul clipei întâmplării…Daaar…, n-a mai apărut! Şi acum, când povestesc, sunt foaaarte, foaarte trist! (20.09.2009)

4 comentarii:

lucia spunea...

onu,e clar..iti plac doctoritele! :)

Onu Ionescu spunea...

@ lucia,

e clar, m-ai prins; este aproape o stare de spirit;le percep prezenta,vibratil, iar atractia este irezistibila. Probabil, de la faptul ca mi-as fi dorit sa am cea mai aleasa/nobila profesie. Iar eternul feminin, innobilat astfel, ma copleseste,imi bucura fiinta!Dar, cum ti-ai dat seama?

silavaracald spunea...

Nu ştiu de ce, dar sunt convinsă că şi eu aş fi fost la fel de afectată ca doctoriţa ta. Iert foarte uşor şi, mai ales, empatizez cu suferinţa oamenilor. De-aia am duşmani doar din greşeală sau din neglijenţă!

Onu Ionescu spunea...

@slvc,
Intr-una din cartile sale, Panait Istrati,se confesa,ca nu ar reusi sa scrie un singur rand, daca faptele respective,n-ar fi existat, sa le poata reda in opera sa.Acum, cand il imit,il inteleg, si mi-e si mie, tare trist.
Daca ai vedea cum se poate vesteji o frumusete, parca zeitate indiana uitai si de tine, si de tot!
Din raspunsurile tale, pe blogul tau, la nivelul carora nu indraznesc sa aspir, parca te si vad,sub forma unei naluciri de bunavointa. Ca un bonus, postez o alta povestire, tot asa de reala, pe cat e tristetea ei, din Universul Feminin, pe care am avut privilegiul deosebit, sa-l cunosc in ipostaze, caruia, nu i le-am dorit!
Delicatetea ta, cu siguranta, ma va ajuta, daca pe undeva, amgresit!Ma bucur ca nu ai dusmani,si de ce, am spus-o mai sus.Discret, pe tine si pe lucia, fara sa ne cunoastem,va asimilez eternului feminin,care ma invaluie,delicat si tandru.Sa nu razi, e pacat!