miercuri, 17 februarie 2010

Colaborare 5. Fumatorul

Din cele 4000 de substanţe inhalate de un fumător, doar nicotina dă dependenţă, prin creşterea neurotransmiţătorilor cauzatori de plăcere:serotonina şi dopamina. Simultan, acţionează şi asupra sistemului endocrin, când prin efecte succesive derivate, se produce o senzaţie de liniştire a fumătorului. Odată instalată starea de dependenţă, prin încercarea de renunţare la fumat, apar simptome ca: iritabilitate, frustrare, mânie, anxietate, dificultăţi de concentrare, creşterea apetitului, ( care îi induce acestuia teama de îngrăşare), dureri de cap, crampe la stomac, scăderea pulsului, creşterea tensiunii arteriale. Este cunoscut faptul, că fumatul, prin nicotina conţinută în fumul de ţigară, produce afecţiuni grave: pulmonare, cardiovasculare, renale, diferite cancere (bucal, esofagian, pulmonar), iar prin urmările accidentelor cerebrale vasculare, invaliditate şi chiar pierderea vieţii. Întrucât, nicotina este o toxină mortală: o singură picătură de mărimea unui vârf de ac de nicotină lichidă, introdusă direct în sânge, ar fi fatală. Capacitatea de a renunţa la fumat este o problemă de tărie de caracter, în care femeia se dovedeşte mai puternică bărbatului, în faţa viciului. O cunoştinţă, medic veterinar, a făcut o experienţă edificatoare asupra faptului că nicotina produce cancer. Într-o vizită la o doamnă, care cu o ţigară nelipsită în mână, vorbea despre cât de mult iubeşte animalele, în cazul ei o pisică superbă, musafirul îi spune prevenitor, că poate ar trebui, ca de dragul pisicii, să renunţe la fumat. La refuzul categoric al gazdei, i-a cerut îngăduinţa să facă o experienţă asupra pisicii, privind efectul nicotinei. Totul sub privirea atentă a doamnei neîncrezătoare că ţigara, care-i producea atâta plăcere, ar fi o sursă de necazuri. A pus o ţigară, în puţină apă,şi a doua zi, soluţia uşor maronie obţinută, a injectat-o sub piele, pe spate, bietei pisici. După o săptămână, în locul injectării, a apărut o umflătură, de mărimea unui bob de fasole ulterior, dezvoltându-se. La biopsie, s-a constatat prezenţa unor celule canceroase. Din momentul acestei dovezi, doamna, înrăită într-ale fumatului, a renunţat imediat, la plăcerea acestuia. Acum, povestind, mă gândesc la posibilitatea ca din cele 4000 de substanţe chimice, conţinute în tutunul unei ţigări, în afara nicotinei, să existe probabil şi câteva, cu potenţial cancerigen. Este însă de remarcat cum se comportă două persoane, faţă de fumat. Doamna, văzând experienţa, a renunţat imediat. O altă cunoştinţă de-a mea, fumător, la fel de îndârjit, cu toate avertizmentele medicale, asupra pericolului de sclerozare a arterelor carotide, a continuat, să fumeze, până a făcut un accident vascular, din care s-a ales cu paralizia mâinii şi piciorului stângi. A decedat, după 7 ani, de suferinţă dramatică! Un alt aspect, la fel de tragic, a fost acela, că încă pe patul de suferinţă, în starea descrisă, tot simţea nevoia să tragă pe furiş, câte un fum de ţigară(17.02.2010)

7 comentarii:

Anonim spunea...

..si ,totusi, exista atatia fumatori...

Onu Ionescu spunea...

@Anonim,

corect, dar ciudat comentariu; poate si unde sunt prea surprins, nu stiu ce sa raspund!

silavaracald spunea...

Greu cu lăsatul de fumat!
Ţi-o spune o "practicantă" care nu şi-a găsit încă timp să se ocupe de problemă, deşi îi cunoşte gravitatea. :)

Onu Ionescu spunea...

@slvc,
ai umor de fumator; haz de necaz; cred ca neaprinderea tigari iar fi o economie de timp.
dar te inteleg; ii vezi pe Simona si Igor,invaluiti in ceata fanteziei, te bucuri si traiesti alaturi de ei! si poate astfel, iti activezi gena scrisului!

lucia spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=DtZY3e-8_20

hoinari spunea...

Mi-ai pus serios capacitatile la incercare, si puterea de a insista, si nervii, am fost la un pas sa dau cu mouseul de pamant. Daca ajunge la tine chiar sunt tare!! Uita faza cu foarte foarte inteligenti.

hoinari spunea...

Uraaaaaaaaaaaaa!!! Eu sunt Cati. hai sa mai postez acu, repede, cat merge!